Transkønnede skal ud af psykiatrien

Vi skal mere end 36 år tilbage for at finde homoseksualitet på listen over psykiske sygdomme i Danmark. Til gengæld skal vi kun kigge fem måneder bagud, før transkønnede blev fjernet fra listen.

Det er glædeligt, at Sundhedsstyrelsen ikke længere betragter transkønnede som syge, og jeg forventer, at den nye vejledning lever op til intentionerne.

Det store problem er, at transkønnede i dag hører til i psykiatrien, hvor de ikke ligestilles eller har samme rettigheder som andre. Det er indlysende, at det er en meget stor beslutning at skifte køn. Men ifølge Amnesty er der intet, der tyder på, at det sker uovervejet, eller at transkønnede skifter mening på et senere tidspunkt.

På trods af det skal de igennem et langt og snørklet udredningsforløb, før de kan få lov til at skifte køn og starte hormonbehandling.

Hvor andre mennesker taler med læge, gynækolog eller kirurg før en hormonbehandling eller operation, skal transkønnede tale med en psykiater, før behandlingen – måske – kan begynde, også når der kun er tale om hormonbehandling.

Vi ved også fra Amnesty, at transkønnede mistænkeliggøres i processen. Den transkønnede skal overbevise systemet om, at vedkommende ikke er syg eller har haft en traumatiserende barndom. Transkønnede er blandt andet blevet bedt om at svare på, hvordan forholdet til onani var i deres barndomshjem.

Det er uværdigt, at vi behandler en gruppe af vores samfundsborgere så respektløst. Vi har et ansvar for, at… Læs resten på Information her.