Ret til egen krop gælder også rugemødre.

Vi bør følge de gode eksempler fra udlandet og give danske par mulighed for at blive forældre ved hjælp af rugemødre.

I f.eks. USA og Indien er rugemødre allerede tilladt. I Sverige og Norge er det tilladt at hjælpe par med at finde en rugemor i et land, hvor det er tilladt.

I Danmark kan man kun være rugemor for en kvinde, som står dig tæt. Det gør mulighederne ret begrænsede. Og danskere som brændende gerne vil have et ønskebarn, men som ikke selv kan bære et barn, må derfor tage til udlandet.

Men hvorfor skal danske familier tage til udlandet for at få et ønskebarn, når de kunne gøre det i Danmark? Det kunne både være mere trygt og betyde færre omkostninger. Som det er nu, er det kun de mest velstillede, der har mulighed for det, da det let løber op i 1 mio. kr. for at få en rugemor i USA.

Og der er i den grad tale om ønskebørn, som har alle muligheder for et godt liv. Tænk på hvor meget forældrene skal gå igennem for at få dette barn.

For nylig var Etisk Råd ude og tage afstand til rugemødre. De mener, at kvinden bliver brugt som et redskab. Samme argument møder jeg fra mange politikere. Og det er muligt, at denne bekymring er relevant visse steder i verden. Men det giver bare endnu en grund til at lovliggøre det i Danmark.

Danske kvinder er modne nok til selv at tage stilling til, hvad de vil bruge deres egen krop til. De behøver ikke hverken stat eller velmenende politikere til at fortælle dem, hvad der er bedst for dem selv.

Selvfølgelig er der etiske overvejelser, og det er vigtigt at have klare regler både af hensyn til det kommende barn, kommende forældre og rugemor. Der skal være ærlighed og åbenhed.

Vi skal huske, at det ikke er rugemors barn. Ægget kommer fra en anden kvinde. Barnet vokser op hos en anden kvinde. Så hverken genetisk eller i relation til opvækst, opdragelse og kærlighed, er der tvivl om, hvem der er moren. Sådan burde det også være lovmæssigt.

Vi bør lovliggøre rugemødre i Danmark og give flere danske børn mulighed for at komme til verden.

Er du enig? Deltag i debatten på Facebook eller herunder på siden.

Oprindelige indlæg af May-Britt Kattrup på BT.