Hvad er argumentet for topskat?

Frederiksborg Amts Avis, 8. september 2016

 

Hvad er argumentet for topskat?

Lørdag formiddag sad jeg i panelet sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen og andre politiske kolleger til en debat om regeringens 2025-plan på Rudersdal Folkemødedag. Ikke overraskende fyldte topskat meget. Men hvad er argumentet for at have en topskat? »Topskat betyder mere velfærd.« Nej. Topskatten er skadelig for samfundsøkonomien; det er alle anerkendte økonomer enige om.

Det eneste, de ikke er enige om, er, om fjernelse af topskatten er godt eller meget godt for samfundsøkonomien. Topskatten skader nemlig den økonomiske vækst, og vækst har vi i den grad brug for. Vi har stort set haft nulvækst de sidste 10 år.

Vækst og velstand er forudsætning for velfærd.
»Fjerner vi topskatten, skal det tages fra andre områder.« Nej. For det første koster en lettelse af topskatten meget lidt. Aktuelt i 2025 planen koster det under en mia. kr. at gennemføre lettelse for de borgere, som tjener over en million kr. om året, og det kan tages ud af det råderum på cirka 41 milliarder kr., der findes uden reformer -altså uden at man tager noget fra andre.
»De brede skuldre skal bære mest.« Ja. Og med Liberal Alliances plan betaler man 16 gange så meget mere i skat af to millioner kr. som af 200.000 kr.
Ikke kun den enkelte »Nogle af de rige vil gerne betale topskat.« Ja. Men det kommer ikke kun an på den enkelte. Det kommer an på fællesskabet. Hvis de rige beholder flere af deres egne penge, skyller de dem jo ikke ud i toilettet. De bruger dem på en eller anden måde, og næsten lige meget hvordan pengene bruges, gavner det samfundsøkonomien via vækst og arbejdspladser. I øvrigt står det jo enhver frit for at donere penge til forskellige formål.
Tilbage er kun ét argument for topskat: »De skal bare betale, skal de!« Jalousi og jantelov. Underlig logik vi har i Danmark: Gør man det godt i sport, er man en helt.
Har man succes i erhvervslivet og skaber vækst, arbejdsplader og på den måde bidrager stort til den fælles velfærd, er man en skurk. Vi bør da værdsætte de mennesker, som skaber virksomheder, vækst og velstand lige så meget som dem, der vinder guldmedaljer til Danmark ved OL. Det er erhvervslivets succeshistorier, som pengene til velfærd kommer fra og også skal komme fra i fremtiden.
»Nogle af de rige vil gerne betale topskat.« Ja. Men det kommer ikke kun an på den enkelte. Det kommer an på fællesskabet.